HATHA YOGA
Hatha Yoga is het in balans brengen van lichaam en geest door houdingen en stretching. Je leert je lichaam en ademhaling beheersen door lichaamsoefeningen. (HA= Zon, THA= Maan, wat verwijst naar het evenwicht tussen tegengestelden) Het omschrijft de mannelijke en de vrouwelijke energie in het lichaam en, zoals de Hatha Yoga Pradipika het omschrijft de vitale levensenergie (prana) en de mentale energie (manas). Disbalans in deze polaire energieën kan zorgen voor ongemakken of ziekte in het lichaam en bijvoorbeeld stress en burn-out. Het doel van hatha yoga hierin balans te brengen.
Hatha-yoga is een fysieke yogavariant die voor het grootste deel bestaat uit de beoefening van lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalingstechnieken (pranayama).  Aan het begin van de lessen wordt er vaak een korte meditatie gehouden omdat het voor veel yogi’s een belangrijk middel is om de eenheid van lichaam en geest te voelen.
Hatha-yoga kent ook enkele series, waarvan de Zonnegroet de bekendste is. Deze worden in Saja Yoga toegepast tijdens een Hatha-les.
Een Hatha-les is een ideaal middel om te onthaasten of stress te verminderen en om het lichaam sterker of losser te maken. Daarnaast wordt aan de technieken ook een gunstig effect toegeschreven op het zenuwstelsel, de klieren en andere belangrijke organen en treedt er in het algemeen een versoepeling van het lichaam op. Het doel van hatha-yoga is daarom vooral het bevorderen van de gezondheid en het welbevinden.

YIN YOGA
I
n een yin yoga les ligt de nadruk op ‘slowing down’, zachtheid en mildheid voor jezelf. Yin yoga geeft je de kans om je grenzen te verkennen en is geschikt voor beginners en gevorderde yogabeoefenaars.
Een Yin yogales gaat over stretchen. De oefeningen zijn zacht en ontspannend en je blijft lang in eenzelfde houding zodat je goed kunt observeren wat er met je lichaam gebeurt. Het is een zachte vorm van yoga daar de poses statisch zijn en lang worden aangehouden. De houdingen vergen wel een fysieke en mentale inspanning door de diepe stretch die in de dieperliggende weefsels (zoals ligamenten, kraakbeen, fascia) wordt gebracht. 
Yin Yoga is ideaal voor wie wil werken aan een soepel lichaam zonder hard op de spieren te werken, dit alles op een meditatieve manier.
Bij yin yoga gebruik je niet je spieren om in een houding te komen, maar laat je de zwaartekracht zijn werk doen.
Er is reeds bewezen dat topsporters (vooral hardlopers) baat hebben bij deze vorm van yoga omdat de gewrichten dermate getraind worden zodat minder blessures opgelopen worden en herstel na blessure aanzienlijk sneller verloopt.
Daarnaast wordt yin yoga vaak, naast reguliere medische behandelingen, als aanvullend programma aangeboden aan mensen die bijvoorbeeld geconfronteerd worden met: fybromyalgie, spasmofilie, reuma, anorexia, chronische pijn, chronische vermoeidheid, burn-out, stress, depressie, hoge bloeddruk, revalidatie & preventie van (sport)blessures, enz.
Een boeiende ervaring voor alle gejaagde westerlingen.

saja yoga class hatha

EASY FLOW
In de easyflow zoeken we rust in beweging en ademhaling vormt de basis samen met de houdingen.  Het tempo is vloeiend, maar rustig. Sommige houdingen worden ook langer aangehouden en er wordt geregeld een moment van ontspanning ingebracht tijdens de les. Je leert samen werken met je bewustzijn en ademhaling. Je leert hoe je je ademhaling kan synchroniseren met je houdingen en dit op een rustige vloeiende manier.  We werken met basishoudingen zonder gebruik te maken van ingewikkelde variaties. De nadruk ligt niet op kracht en souplesse, maar eerder het versterken van botten, gewrichten en spieren. Deze lessen zijn ideaal als je bewust wil omgaan met je energiebalans, je lichaam niet te veel wilt uitdagen, maar er wel beter mee wil leren omgaan. Je leert hier tevens om beter met stress te kunnen omgaan en je concentratievermogen te verhogen. Hierdoor is de belasting voor je lichaam beperkt en deze lessen zowel voor beginners als gevorderden

VINYASA BASIC
Het tempo van een les Vinyasa Basic ligt minder hoog dan bijvoorbeeld bij Vinyasa Yoga, maar is wel ideaal als opstap naar deze lessen. De les is gericht op het soepel maken en versterken van lichaam en geest. In deze les wordt veel aandacht besteed aan de details van de basis. Heb je deze onder de knie, dan kun je je verder verdiepen in Vinyasa.
De ideale les om mee te starten als beginner als je op zoek bent naar een dynamische stijl van yoga met een haalbaar niveau, om je basis te verfijnen, om terug te starten met yoga na een tijd van afwezigheid.

VINYASA YOGA
Vinyasa is een krachtige yogastijl, wordt ook wel flow yoga genoemd omdat de houdingen geleidelijk en soepel in elkaar overgaan, zoals een dans.
Vinyasa yoga is een manier van yoga in flow. Hierdoor ontstaat meditatie in beweging. De houdingen volgen elkaar op in een vloeiende reeks. Lichaam, ademhaling en geest staan continu met elkaar in verbinding.
De yogahoudingen (asana’s) gaan via verbindende bewegingen (vinyasa’s) dynamisch in elkaar over op een krachtige in- en een uitademing. De lessen zijn wisselend intensief en uitdagend. Hierdoor verbeter je je concentratievermogen en leer je om ook mindfull te blijven als het (fysiek) uitdagend wordt. Kennis en ervaring die je direct in je dagelijkse leven kunt meenemen en toepassen. Direct na de eerste les voel je je al sterker en kom je op een dieper niveau in contact met je lichaam. Je bouwt aan bewustwording, gezondheid, kracht (zowel fysiek als mentaal) en ervaart meer evenwicht.
Vinyasa betekent “adem-gesynchroniseerde beweging” of ‘verbinding van beweging en ademhaling’. Een aanrader voor wie houdt van dynamische oefeningen.
(Afkomstig van Ashtanga Yoga.)


ASHTANGA YOGA
Ashtanga is een dynamische yogastijl die bestaat uit een aantal vaste houdingen afgewisseld met vinyasa’s (stromingsbeweging, altijd hetzelfde), waarbij de ademhaling en beweging worden gesynchroniseerd in verschillende series (primair, gemiddeld, geavanceerd). Elke pose wordt 5 ademhalingen vastgehouden en de nadruk ligt op de Ujjayi-adem (“de oceaanadem”, diepe keelinhalaties en uitademing van gelijke lengte, door de neus), de Drishti (de blik gericht op een specifieke puntneus, tenen , derde oog enz.) en de bandha’s (“lichaamssloten”, mudra’s). De eerste (of primaire) serie is degene waarmee elke Ashtanga-student begint en kan jaren worden beoefend voordat hij naar de andere serie gaat (tussenliggende of tweede en derde). Hoewel deze yogastijl energiek is, net als een Vinyasa- of Power-yogales, heeft het een zeer introspectief aspect vanwege de repetitieve component, de adem en focus die het vereist. Het is een oefening voor alle niveaus en kan worden aangepast zodat het past bij iedereen die wil oefenen. Hoewel Ashtanga (traditioneel) elke dag kan worden beoefend (met één dag rust), kunnen de voordelen ervan ook worden benut door het een of twee keer per week te oefenen.


YOGALATES
Yogalates is een combinatie van pilates en yoga. De dynamische pilatesoefeningen worden afgewisseld met de staande en zittende houdingen uit de yoga die gepaard gaan met een bewuste ademhaling.YOGA NIDRA (special class)
Heb je nood aan een totale ‘bewuste’ ontspanning?
Wil je graag eens een andere soort yoga ontdekken waarin je geen fysieke inspanning hoeft te doen en gewoon lekker in Shavasana kan blijven liggen?
Is je geest onrustig en weet je niet goed hoe te kalmeren?
Wil je beter voorbereid zijn op je meditaties?
Houd je veel spanning op en kan je moeilijk loslaten?
Yoga Nidra is een krachtige techniek waarbij je leert om bewust te ontspannen. Het wordt gebruikt om het onderbewustzijn te zuiveren.
Veel mensen denken dat ze zich ontspannen bij het liggen in een gemakkelijke stoel met een kopje koffie, een drankje, een sigaret, een krant of door televisie kijken. 
Yoga Nidra is een systematische methode van complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Het is een soort van dynamische slaap.
De term yoga nidra is afgeleid van twee Sanskriet woorden, yoga dat unie of gericht bewustzijn betekent en nidra dat slaap betekent, de “awaken sleep”. Tijdens de beoefening van yoga nidra lijk je in een soort van slaap te zijn, maar je bewustzijn functioneert verder op een dieper niveau. Om deze reden wordt yoga nidra vaak benoemd als de psychische slaap of diepe ontspanning met innerlijke bewustzijn. In het moment tussen slaap en innerlijke bewustzijn, de drempel tussen slapen en waken ontstaat spontaan door het contact met je onderbewuste.
In yoga nidra wordt er een staat van ontspanning bereikt door in zichzelf te keren, weg van de externe invloeden. 

BLINDFOLD YOGA(special class)
Door een blinddoek te gebruiken tijdens de yogahoudingen verdwijnt elke afleiding rondom jou en kom je tot een dieper innerlijk contact met jezelf. Deze yogasessie kan zorgen voor een diepe staat van relaxatie en fysiek welvoelen. 
We worden dag-in-dag-uit beïnvloed met een overload aan informatie. Onze hersenen moeten al deze herinneringen en informatie verwerken. Het is een enorme uitdaging om ‘gewoon’ in meditatie te zitten. Velen onder ons lopen vaak op de tippen van hun tenen en bewegen nauwelijks, waardoor een rusteloze geest en een pijnlijk lichaam ontstaat. Dus onze geest heeft stilte nodig en ons lichaam beweging. Blindfold Yoga biedt een perfecte combinatie van stilte en beweging op hetzelfde moment. 
Dankzij de blinddoek word je teruggetrokken in het diepste van jezelf om de houding (asana) aan te nemen, waardoor je een meditatieve staat bereikt. De helderheid van je geest scherpt aan, omdat je geen visueel referentiepunt hebt. Je stemt rechtstreeks af op jezelf, vrij van fysieke of emotionele blokkades. En dit zijn de belangrijkste ingrediënten voor een succesvol en gelukkig leven. 
Het beoefenen van deze yogavorm zal problemen op het fysieke niveau verbeteren en genezen. En zal ook op een effectieve manier hulp bieden voor mentale en emotionele uitdagingen. Het is effectief… ‘hier en nu’.