Yoga is géén religie maar een filosofie. Yoga is géén sport, maar fysiek zorgt yogabeoefening wél voor meer kracht, uithoudingsvermogen en souplesse.
Als je één of twee keer per week yoga beoefent ben je meestal niet zo bezig met de filosofie rondom yoga (waaronder de Sutra’s van Patanjali, de Bhagavad Gita, Upanisads, het nondualisme etc.). Als je hierover wel eerder hebt gelezen weet je dat yoga meer is dan alleen het aannemen van houdingen. Het woord yoga betekent eenheid, evenwicht of balans. Daarbij kun je denken aan de balans tussen lichaam en geest, actie en rust, inspanning en ontspanning.
Yoga is een manier om je vitaal te voelen en meer ontspannen in het leven te staan. Door de focus te leggen op je adem, beweging en verstilling geven de yoga oefeningen kracht, souplesse en innerlijke rust. Je komt meer in balans en dichter bij jezelf.
Yoga is je lichaam, bewustzijn en adem op één level brengen. Dat doen we door de beheersing van de adem, het bewegen naar een houding (asana) en dan de focus naar één punt brengen. Dat gaat niet van het ene op het andere moment. Daar heb je wel wat beoefening voor nodig. Maar je zult merken dat het je steeds makkelijker af zal gaan. Gun jezelf de tijd als je deelneemt aan de lessen.
Oorspronkelijk is yoga afkomstig uit India en de oorsprong bestaat al duizenden jaren. Maar dan gaat het over de meditatieve vorm van yoga. In het westen is er meer aandacht voor de fysieke beoefening van yoga sinds de laatste helft van de 20e eeuw.
Er bestaan verschillende yogavormen, maar in Europa wordt voornamelijk Hatha yoga beoefend: de yoga van het lichaam. En vanuit deze vorm van yoga komen de andere vormen dan weer voort (Vinyasa yoga, Easy flow etc.).
Yoga gaat niet over hoe je eruit ziet, yoga gaat over hoe je je voelt. Yoga vraagt van je om los te komen van het ego, naar binnen te kijken, je lichaam te respecteren, je drukke geest tot rust te brengen.